Avesta Art 2011 med Helena Blomqvist Roy Andersson m fl

Idag åkte vi till Verket i Avesta, främst för att fika och skydda oss mot regnet. Men vi tog ett spontat beslut att se den pågående utställningen som rullar, Avesta Art 2011 på temat Sagolikt.

Vi hade inga förväntningar men lokalen är så häftig att det är värt att gå omkring någon timme oavsett vilken utställning som pågår. Det var verk av ett dussin konstnärer utställda på de olika våningarna med blandad kvalitet. En del var visuellt snyggt men det var två delar som stack ut ordentligt.

En utställning med den fotobaserade konstnären Helena Blomqvist var riktigt häftig. Det var sviten The Elephant Girl som man kan se här.

Drömska sagomotiv med en känsla av 100 år gamla bilder, handikappade små dockaktiga flickor och söta djur i en bisarr blandning. Spöklikt och otäckt och coolt på en gång. Inramningen högst upp i det gamla järnverket var en perfekt inramning för de suggestiva bilderna.

Den andra höjdpunkten var att man visade massor av reklamfilmer av Roy Andersson på en duk. Väldigt roligt att återse gamla klassiker med reklam för Trygg-Hansa, Viking Line, Lotto och många andra. Roy Andersson skapar också en slags sagolik värld i sin reklam, med udda figurer och krumelurer i märkliga miljöer. Och det var väl det som legitimerade att han återfinns i utställningen.

Kul grepp av arrangörerna att ta med honom och lyfta ett reklamfilmsgeni till konst.  Här kan man se några av hans filmer. Mina favoriter är nog den med bilen som inte startar på bröllopet och den på museet.

Vi tog några bilder när vi gick runt:

Verket Avesta

Robot Verket

Konst Verket

Modell Avesta

Verket

 

 

 

 

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.