Bärga hö på gård i Olsbenning

Så här beskriver Wikipedia hö
”Hö är vallfoder som har torkats. Förr torkades höet ute på fältet i hässja; idag sker det ”på slag”, liggande bredspridet på fältet 3-5 dagar, och vänds varje dag, en på grund av risken för regn vanskligare men ur arbetssynpunkt betydligt lindrigare metod än hässjning”

Igår tillbringades hela dagen på en gård i Olsbenning för att första gången hjälpa till med att bärga hö. Vädret var fint och eftersom regn väntades till idag var allt tvunget att ske under torsdagen. För att undvika regn som förstör allt, är timing är en nyckelfråga för gårdar med mindre volymer, där bärgningen sker på gammaldags vis med balar som fraktas och läggs på en loge.

Logen för höI början gick allt lätt. En kärra i taget lastades av och höbalarna skjutsades upp med en elevator till loftet där vi stod och tog emot och placerade ut balarna i fina högar.

Efter ett tag gick utrustningen på fältet sönder med lång väntan som följd, bland annat pga av byte av maskiner. Sammantaget tror jag att vi fick sitta och vänta lika länge som arbetet var igång. Men det var trevligt, mackor och dricka serverades och det skedde i glada människors lag.

Framåt kvällen efter ett 10-tal kärror blev det lite tyngre, men vi körde på och hoppades att nästa kärra var den sista 🙂 Till sist vid 10-tiden på kvällen var allt klart och vi avslutade med en tur på kärran runt byn och efterföljande mysig middag.

Kärran med hö i Olsbenning

Ladan

Trackbacks

  1. Hö « Högfors skriver:

    […] skrev lite på min vanliga blogg om gårdagens äventyr med att bära höbalar på Lottas gård i Olsbenning. Det var en kul […]

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.