Bäst för Sverige att förlora mot Malta

I kväll spelar Sverige ödesmatch i fotboll mot Malta. Not. Ödet är redan beseglat i och med fiaskot mot Danmark. Det ska till mirakel för att Sverige ska ha en chans även vid vinst i kväll. Alla som målar upp scenarior som ska ta Sverige till VM underskattar framförallt Ungern men även Portugal. Det kommer att bli en stenhård kamp dem emellan och dessa mot Danmark. Även om Sverige vinner mot Malta ligger man lika med trean Portugal som sett till truppen är det bästa laget i gruppen. Men Portugal har ibland vacklat i mästerskap så mitt tips är Danmark och Ungern till VM.

Fotboll MaltaMot den bakgrunden vore det bästa för Sveriges landslag att man förlorar mot Malta i kväll! Inte med någon tåfjutt på övertid efter att hela matchen ha pressat mot en köttmur i Maltas försvar. Nej det bästa är om Malta ärligt spelar ut Sverige och vinner tydligt. Det kanske är vad som behövs för att man äntligen ska få ändan ur vagnen och rensa totalt i landslagsledningen. Och att börja bygga upp något bra för framtiden. En riktig slap-in-the-face (som om det behövs fler för svensk fotboll).

Ledningens oförmåga att skapa ett vinnande lag, eller åtminstone ett lag som klarar att göra ett mål emellanåt är en dålig sak i sig. Men det strutsmanér man visar upp i kommentarerna kring skitmatcherna i stil med ”killarna spelade bra men bollen rullade Cayman Islands väg idag” gör att de kan dra dit pepparn växer (vilket t ex är i Peru). Att åtminstone kunna visa lite kurage och erkänna att man faktiskt har misslyckats, att man har valt fel strategi, skulle skapa lite sympati. Om än inte förtroende för ledningens förmåga.

En del lägger väl skulden på spelarna. Det är ju ändå de som spelar spelet. Jag lägger bara skulden på ledningen. Det handlar inte om den eller den spelaren borde ha tagits ut i truppen, som är vanligt klander i media. Det är den förbannade sävligheten och rädslan för att ta beslut och även totala bristen på energi och karisma som gör att jag diskar ledarna. Andra kan säkert opponera mot det men det struntar jag i. Fram med förbundskaptener som har strategisk förmåga och management skills. Johan Esk är klok och uttrycker detta på ett milt sätt där han även påvisar den uppgivenhet vi supporters känner.

Men ändå… När man sitter där och tittar är det klart att man hoppas på vinst. Att Zlatan har målkalas och att Kim slår läckra smörbollar. Även om det kommer dra ut på den nödvändiga processen för att förändra svensk fotboll.

Update: Sverige vann med 4-0 mot Malta. Även om det inte säger så mycket och spelet i första halvlek var kryckigt, gjorde Sverige en mycket bra andra halvlek. Man använde kombinationer i anfallet som var strålande. Och pressade på de svagare motståndarna in i sista minuten. Det var ovanligt.

Lustigt sagt av kommentatorerna var något i stil med ”Sverige bör vinna resten av matcherna för att vara säkra” Ok…

Comments

 1. Per Gynt säger:

  Det är bara att inse att vi har varit bortskämda med framgång under en lång tid. Se hur det var på 90 talet http://www.dn.se/sport/fotboll/alla-har-tappat-tron-pa-blagult-1.888245 inte kul alls.

  Sverige är ett litet land och borde vara en lilleputt nation i sport. Som tur är finns det duktiga lagledare inom idrotten.

 2. Danne säger:

  Hej Per, kul att du länkade till samma krönika av Johan Esk. Han gör en bra analys. Visst har vi varit bortskämda med svensk idrott om man ställer det i proportion till landets storlek. Mycket beroende på ett stort och välorganiserat arbete i förbund och på klubbnivå etc. Och jag håller med dig om att Sverige har många bra ledare, även djup ned i organisationerna.

  Så det finns kunskapskapital att ta av om man vill förnya och förändra på landslagsnivå. Då är det kanske inte kompetens som är bristvaran utan modet och förmågan att ta obekväma beslut för att få till stånd en förändring. Och att våga revidera bilden av vad som faktiskt krävs av de ledare som ska fungera i en roll som inte bara kräver fotbollskunnande. Mer som det är i vilken professionell ledarroll som helst inom andra områden.

 3. Per Gynt säger:

  Jo, precis. Det kanske är dags för en ny typ av ledare att ta över och föra vidare ledarskapet till nya nivåer. Barcelona tycker jag är ett lysande exempel på det. Förändring är viktigt också.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.