Buddy Guy fick Lifetime Achievement Award på Grammy-galan

Buddy Guy hedrades med Recording Academy Lifetime Achievement Award under Grammy-galan häromdagen! Det känns väldigt sjysst och jag fattar inte att han inte har fått det tidigare. Buddy är en av de bästa bluesgitarristerna någonsin och har tveklöst och uttalat influerat andra gitarrister som Jimi Hendrix, Eric Clapton och Stevie Ray Vaughan med flera. Han lade tillsammans med sin mentor Muddy Waters grunden för modern blues och även rockgitarr generellt.

Stratocasterspelande Buddy förde bluesen framåt på 60-70-talet och ända till idag, med en modernare, rockigare spelstil än de flesta andra. Hans inspelningar från den tiden är bra idag också tycker jag. Otroligt intensiv sång- och spelstil. Och han är fortfarande aktiv och turnerar och kör sin klubb Legends i Chicago. Han kanske inte sköter driften själv rent operativt. Men han verkar vara där ibland i alla fall.

Ett bluesmuseum, Chicago Blues Experience, har just öppnat i Chicago och Buddy är med från början som ordförande för organisationen. Det lär vara värt ett besök när man åker dit.

Som bevis på att Buddy är en idol för mig så har jag en Buddy Guy signature-strata (US made) liggandes i soffan intill, jag har på mig en hoodie från Legends och jag har en Buddy Guy Dunlop wah-wah-pedal på golvet nedanför soffan. Allt detta osökt men jag noterar det nu när jag skriver den här posten 🙂

Förutom Buddy Guy så fick legendariska låtskrivarparet Barry Mann och Cynthia Weil samma pris rättelse: Mann & Weil blev Trustees Award honorees. De var med i Brill Building-gänget tillsammans med Carole King m fl på 60-talet och Barry har skrivit musik till så blandade låtar som Who put the bomp, Sometimes when we touch och Here You Come Again (Dolly Parton). Ingen av just dessa skrevs under Brill-tiden inser jag men det är ändå exempel…

Och hederspris även till Ray Kurzweil som bland mycket annat grundade företaget som tillverkar syntar med hans namn. Vilket jag också ser en från soffan eftersom min ”Stor-Kurre” som är mitt master keyboard är en Kurzweil K2500 (”Kurre” är en Kurzweil K2000).

Här är en länk till en artikeln på Grammy-sajten

Här kan man följa Buddy Guy på Facebook

Och här pratar Buddy fint om det nya museet:

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.