djay Pro 2 för DJ:ande hemma eller på fester

I helgen blev jag ombedd att spela musik på en fest för att få igång dans efter middagen i festlokalen. Det funkade bra och gäster dansade i timmar till inledningsvis mest klassiker från 70-80-talen för att sedan glida över i mer samtida dance/housemusik.

Jag använde programmet djay Pro 2 som är en nyligen utgiven uppgradering av det gamla programmet som har funnits i ett antal år. djay Pro har väl mest ansetts vara ett light lekprogram i förhållande till mer ”riktiga” DJ-miljöer som Serrato och Traktor (vilket jag har med bl a en S4-controller till). djay Pro har också satsat hårt på surfplattor där man har fått ett ganska stort genomslag bland de som vill spela från en padda.

En annan skillnad mot proffsprogrammen, och bra för en hemma-DJ, är att djay Pro tidigt hade tillstånd att integrerar Spotify vilket gör att man kan spela all Spotifys musik i programmet och även blanda Spotify med egna MP3 mm i sin spelning. För proffs är det kanske lite förnedrande att använda Spotify men fler och fler verkar ändå tycka att det är ok, särskilt på fester där man är öppen för att spela något adhoc på begäran.

Den nya versionen har fått en hel del nya features. En av de viktigaste nyheterna som är till stora nytta för slöa hemma-DJs är en ny mixfunktion, AI Automix, som som utnyttjar machine learning för att analysera den låt som spelas och den låt som ligger i kö för att hitta en perfekt övergång med beatsynkning (där den nya låten glider över i sitt normala beat efter mixen) och rätt punkt att starta på. Så egentligen är det bara att slänga in en spellista och sätta på autoläget. Nu gjorde ju inte jag så på festen, i alla inte hela tiden även om det var bra ibland 🙂

Som controller använde jag Beatpad 2 från Reloop som är helt kompatibel med djay Pro 2. Även om man skulle klara sig med programmet för en privat fest så är det mycket roligare att kunna göra inställningar och styra effekter från hårdvara där man mycket säkrare kan vrida på reglage.

Här är en länk till Algoriddim som har utvecklat djay Pro.
Här är en länk till Reloop och deras Beatpad 2.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.