Fotografiska öppnar i Stora Tullhuset i maj

Fotografiska museet kommer öppna i nya lokaler i Stora Tullhuset, ritat av Fedinand Boberg, på Stadsgården i Stockholm. Museet drivs av Stiftelsen Fotografiska museet men bakom verksamheten finns två bröder som idag driver verksamheten i Nacka Strand.

Jag var själv medlem i det gamla Fotografiska museets vänner och var en frekvent besökare på museet som upphörde 1998. Då var det ofta intressanta utställningar som kunde mäta sig med Hasselblad Center i Göteborg. Jag tror iofs inte att det nya ”Fotografiska” har någon koppling till det gamla. Det integrerades i Moderna museet och verken finns i deras samlingar idag och används för utställningar då och då.

Ambitionsnivån i det nya museet verkar hög och öppningsutställning kommer vara en retrospektiv utställning med verk av Albert Watson. Han är framför allt känd för väldigt speciella porträtt av stjärnor som Michael Jackson, Kate Moss, David Bowie, m fl.

Fotografiska Albert Watson

I de nya lokalerna kommer det finnas en butik med böcker, vykort mm och en restaurang som förväntas bli bra. Vem som ska driva den är ännu inte klart men syftet verkar vara att det ska vara en toppkrögare.

I Fotografiska Galleriet som kommer hyra in sig i lokarna blir det utställningsverksamhet och fotografisk konst till försäljning.

Det är ett kul initiativ att skapa ett kulturhus längs den torftiga Stadsgården med sin trafik och fulla Finlandsresenärer. Huset planerades tidigare att användas för ett Abba-museum. Fotografiska är ett mycket bättre val.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.