God save Ireland

God save IrelandNär jag satt och fikade idag kom jag och tänka på på melodin “God Save Ireland”. Tillbaka i huset slog jag på den på stereon med the Dubliners och vi sjöng med innan middagen. Dunkade i bordet i refrängen för att skapa en skön pubstämning.

Jag känner ju även igen melodin som en typ frälsissång som Joe Hill gjorde en variant av som sedermera översattes till svenska och som spelades in av Fred Åkerström som “Luffaren”. Vi diskuterade ett tag om vilken version som kom först och jag började självklart googla ursprunget!

Den första versionen var “Tramp! Tramp! Tramp! (The Prisoner’s Hope)” som skrevs under amerikanska inbördeskriget 1864 av George Frederick Root som var en etablerad kompositör. Den blev även populär som en religös barnvisa under namnet “Jesus Loves the Little Children”. Texten till “God Save Ireland” skrevs några år senare, 1867, av den irländske journalisten och politikern Timothy Daniel Sullivan. Den refererade till en rättegång och avrättning av tre irländska terrorister/frihetskämpar (The Manchester Martyrs) som hade skjutit en polis i en fritagning av några andra irländska patrioter. Låten blev populär på Irland och har etablerats som en informell irländsk nationalsång i olika sammanhang.

Joe Hill plockade upp melodin 1913 och kallade den “The Tramp” med en ny text som handlade om en arbetslös kille som inte får jobb utan skickas vidare hela tiden. Det var den som som Rune Lindström inspirerades av när han skrev den svenska variant som Fred Å hade framgång med.

Jag tog sedan fram gitarren efter middagen och spelade igenom den irländska varianten (enkla harmonier) och vi sjöng alla verserna igen.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.