Köpenhamn

Dan RasmussenNär man kommer som svensk i Köpenhamn får man alltid känslan av att folk inte gillar en. Det är förmodligen en myt som lever kvar sedan den tiden då svenska fyllskallar härjade i Nyhavn och gav en skev bild av Sverige. Eller kanske riktig… Dessa nytatuerade, elefantölsberusade personer var ju också svenskar och kanske representativa för en större grupp än man vill inse.

Nu för tiden tror jag egentligen inte att man har den gamla synen på oss. Många danskar bor i Skåne och jobbar i Danmark eller tvärtom.

Dessutom är en stor del av de människor som arbetar i serviceyrken i Köpenhamn svenskar. Inte så konstigt eftersom en lön i danska kronor blir en 30-50% mer värd än på andra sidan sundet. Köpenhamn är en av Europas dyraste städer men de som arbetar där har också bland de högsta snittlönerna i Europa.

Om man anstränger sig lite för att förstå danska och slänger in något danskt ord själv och name-droppar John Mogensen blir man hyggligt bemött. Vi lånade en cool industriell lägenhet i bortre kanten av Nyhavn, en snabb promenad från city och Christianshavn. Själva Nyhavn är möjligtvis fräschare idag än för 15 år sedan men alla krogar känns som turistfällor så det är bara att passera.

En trevlig gata i city är Straedet/Kompagnistraede. Opretentiösa matställen och den gamla jazzklubben La Fontaine som har konserter varje helg och jamsessions på söndagskvällen. Köpenhamn har många trevliga stadsdelar och kvarter.

Danne Köpenhamn

Nørrebro där det alltid har varit mycket bråk och motsättningar låter kanske inte mysigt men det är normalt en cool blandning av posha barer sida vid sida med mångkulturella kvarter med mat från olika länder. Jag har haft kul där många gånger. Men nu är det mer kul-regn. Det är väldigt illa med gängkrig och skottlossning i de förortsaktiga delarna av stadsdelen så det lockade inte.

I Köpenhamn hade man på 70-talet en idé om att riva vissa nergångna kvarter och slänga upp hyresblock a la Rinkeby mitt i den gamla bebyggelsen. Det var kanske en bra idé i teorin att skapa en integration, med möjlighet för utsatta grupper att få ett drägligt boende mitt i stan. Men nu känns det som om dessa områden totalt har urartat och fallit utom all kontroll.

Däremot är Christianshavn fint och vi var på konsert med trevliga vänner på Loppen i Christiania och såg The Crooked Spoke. Det var en bra spelning med flera gästartister, bland annat den i en slags dansk tradition till crooner konverterade, Claus Hempler. Christiania har inte samma öppna dealande på Pusher Street som tidigare men stämningen känns som vanligt och handeln sker väl lite mer undanskymt.

Om man bortser från att kronkursen är fruktansvärd just nu är det alltid kul att resa till Köpenhamn. Om man bor i Skåne med dess närhet blir det kanske mer vardag att åka över. Men för mig som turist var det en skön liten semester.

Comments

  1. Hej!

    Jag tycker inte det är några problem alls att bli trevligt bemött, visst är det ju en viss jargong på jobbet mellan danskar och svenskar men iom att så många av oss jobbar där nu så är det ju naturligt att man även umgås efter arbetstid på tex Nyhavn o tar en öl eller 2.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.