Nässjö – bandy och gourmetsås

På en höjd av 314 meter över havet är Nässjö Sveriges tredje högst belägna stad, strax efter Östersund (Kiruna leder ganska stort). Många känner nog inte till det om denna järnvägsstad i Småland. De flesta har väl passerat Nässjö med tåg någon gång. Det är som att oavsett var man kommer ifrån och vart man ska resa i södra Sverige passerar man Nässjö.

För en kalenderbitare som jag är Nässjö mest känt för att ha haft ett bra bandylag en gång i tiden. Nicke Bergström var den store spelaren och jag har läst att han står staty i centrala Nässjö.

När jag var där idag hittade jag tyvärr inte statyn men å andra sidan åkte jag bara genom stan i taxi ut i förorten. Och gjorde en avstickare till en enslig lunchkrog i ett industriområde någonstans mellan Jysk och Rusta. Det verkade populärt men var som en riktig lastbilschaffisvägkrog. Det blev en stadig kotlett med vad som verkade vara ställets specialitet – gourmetsås. En riktig storsäljare tydligen eftersom alla där beställde det.

Det är inte bara jag som åker till Nässjö. För några dagar sedan var Sveriges yngsta riksdagsledamot Annie Johansson där och pratade. Annie har haft en negativ hållning till FRA-lagen vilket ju är sympatiskt. Även om hon sedan lade/tvingades lägga sig för partilinjen. Ännu starkare starkare ställning emot FRA tog nu en gammal Nässjö-bo, Anders Björck som sade upp sig från arbetet som ordförande för Försvarets underrättelsenämnd i protest mot lagen.

Nästa gång jag är i Nässjö får det bli en fika på järnvägsmuseet och ett besök till statyn för att hedra Nicke Bergström. Sedan kan man säga: been there seen that.

Comments

  1. Lennart Claesson säger:

    Varför finns inte statyn på Nicke Bergström med på Nässjö kommuns officiella lista över statyer?
    Då jag håller på med geocaching så har jag lagt ut en Virtuell cache (speciell typ) vid Nickestatyn. Under tiden 4 juni – 4 augusti 2019 har inte mindre än 49 personer besökt platsen. Många av dessa kommer från olika delar av vårt land och aldrig varit i Nässjö tidigare. På så sätt har jag lockat många till toppstaden Nässjö. (314 meter över havet). Detta är ett av många sätt att lyfta fram vår fina stad. Med vänlig hälsning Lennart Claesson

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.