Nu har jag röstat i EU-valet

EU-valetNu har jag varit och röstat. Uppmärksamheten kring EU-valet har förstås nått kulmen idag och ”alla” skriver om det på sina bloggar. Jag hoppas och tror att valdeltagandet blir högt.

Det känns som om människor som annars struntar i politik faktiskt kommer ta sig ned till vallokalen och ge sin röst. De som har röstat i förtid har varit fler än i tidigare val som har med EU att göra och det är ju en indikation på vad jag hoppas blir ett rekordhögt deltagande. Något som är bra för demokratin.

Många bloggare har skrivit kilometervis senaste tiden och även om uppfattningarna i sak har varit olika, har denna kommunikation säkert påverkat engagemanget hos många människor. Jag tror även att detta kommer få en påverkan även när det gäller utfallet i valet.  Vilket kommer bevisa att användande av sociala medier får ett genomslag på individnivå som de traditionella medierna inte klarar av. Att man faktiskt lyckas engagera på riktigt. Alla skriverier om valet idag har för övrigt petat ned denna bloggs tidigare post från den topposition på knuff.se som den hade igår. Men det känns rätt sunt…

Piratpartiet är kanske det parti som har fått mest uppmärksamhet i bloggosfären. Man behöver inte rösta på Piratpartiet för att uppskatta att deras inträde på banan har ökat intresset för valet och politik i allmänhet för många människor i olika åldrar. Något som politiken överlag har nytta av. Dessutom tror jag att de områden som Piratpartiet fokuserar på kommer skapa förändringar inom de traditionella partierna när det gäller synen på frihet på internet och yttrandefrihet överlag.

Politikerna själva är dåliga på att utnyttja sociala medier och även i EU-valet har vi bara sett ett fåtal kandidater som faktiskt lyckas kommunicera via internet överhuvudtaget. Om man gör något, är det oftast lösryckta initiativ som försvinner i bruset.

Det är inte politikerna som driver opinionen just nu känns det som. Det är enskilda individer som engagerar sig och som via sociala medier har olika verktyg för att nå ut med sina tankar. Oavsett partifärg så hjälper dessa skribenter och debattörer till med att föra ut politiken till människor och öka intresset på ett sätt som inte har hänt tidigare. Inte sedan 60-70-talet i alla fall och då var det en social spridning genom verklig kontakt som var verktyget.

Det blir spännande att följa valutgången ikväll.

Jag klädde upp mig med kostym och hund när jag gick till vallokalen.

Comments

  1. Thomas säger:

    Nu har jag sett hunden!

    Han ser inte så farlig ut

    /thomas

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.