Spotify Apps har nu lanserats

Idag offentliggjorde Spotify sin nya utvecklade tjänst Spotify Apps. Det innebär att företag nu kan utveckla tjänster som fungerar inne i Spotifys klient och integreras med musiken. Det fungerar i princip som det har gjort en tid med Facebook där olika tjänster som Spotify (!) en specialversion av Guardian m fl finns integrerade. Och där användare kan dela med sig av sin lyssning/läsning till sina vänner på ett enkelt sätt.

Det är i och för sig bra, men när Spotify nu släpper in tjänster känns relevansen ännu högre. I betan, som kan laddas ned här, finns några tjänster med redan från början. Vissa är recensionstjänster, som The Guardian och Rolling Stone recommends, eller Pitchfork för indiemusik. Bra så, man kan läsa en recension eller rating och direkt lyssna på musiken som man läser om.

Men det finns några andra tjänster som verkligen är värdeadderande i Spotify Apps. En är Songkick Concerts som är en funktion för att hitta konserter med sina favoritartister. Det smarta är att tjänsten analyserar vad man lyssnar på, i form av de spellistor man har (och även det man har på last.fm har jag hört). Detta styr sedan konsertförslagen så att man i första hand får tips som passar ens preferenser. När man har hittat en konsert som man vill gå på, kan man lätt klicka sig över till browsern och boka biljetter. Den här appen har funnits för iPhone men just kopplingen till Spotify är klockren.

En annan tjänst som är kul är Moodagent. Där kan man gå in och välja vilket humör man är på och få en spellista som passar sinnesstämningen. Det finns några förvalda ”moods” men man kan göra manuella anpassningar också. Om man gillar den lista som presenteras kan man sedan enkelt skapa en egen spellista i Spotify av den.

Tjänsten TuneWiki är väldigt rolig. Det är en karaoke-app, perfekt för fredagsölen. Man spelar en låt i Spotify och går in i TuneWiki, där texten rullar synkad med musiken. Integrationen med Spotify är perfekt.

En tillräckligt bra början för att det ska kännas schysst. Och möjligheterna att nya praktiska och roliga tjänster ska dyka upp är ju väldigt stor.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.