Spotify för iPhone

Jag tvekade i ett och ett halvt dygn. Jag har använt Spotify i min dator länge och har varit väldigt nöjd med mitt gratiskonto. Reklamen har inte varit så störande och musiken har rullat på in i mina hörlurar eller in i stereon.

Men ännu mer än Spotify använder jag min iPod Touch eller iPhone med blandad musik ur min stora musiksamling. Veckans smak har styrt vilken musik som har lagts in och med 32mb-touchen har det funnits tillräckligt mycket musik för att inte bli uttråkad. Dessutom ofta med med en del låtar som inte finns på Spotify men som jag tycker om.

Så jag hängde inte på och skaffade premium-konto för att kunna börja lyssna på Spotify i min iPhone redan de första timmarna. En eftertänksam och slow adaptor alltså. Men efter en dag på kontoret där ”alla” laddat ned den efterlängtade applikationen till telefonen har jag nu gett vika.

Det finns väldigt mycket musik på Spotify och katalogen utökas ständigt. Även om vissa regionala begränsningar etc är irriterande så förstår jag ju att det inte är Spotifys fel utan det styrs främst av rigida skivbolag och mellanhänder som sitter på rättigheterna. Vissa artister väljer också bort Spotify som kanal. En orsak är att artisterna är missnöjda med den den del får av intäkterna när bolagen tagit sitt. Jag tycker ändå att de gör fel när de inte hänger på tåget, dels för att det är en växande marknadsföringskanal, dels för att tjänster som Spotify är en möjlighet att överhuvudtaget rädda en sönderfallande bransch.

Men det finns oerhört mycket att välja bland på Spotify. Vi brukar oftast spela musiken på kontoret via min iPod som pluggas in i stereon ut i lokalen. Så med anledning av det och det faktum att vi kan skapa spellistor där flera styr innehållet och spela upp dem via iPoden, är mobilt Spotify faktiskt riktigt bra. Vi har även lagt upp en öppen lista där alla kan styra vilken musik vi lyssnar på här Kaplansbacken 5

Det finns ett par saker där Spotifyappen är sämre jämfört med att lyssna på mp3. En är att musikspelaren i iPhone kan köras i bakgrunden om man t ex svarar i telefon. Det går inte när man lyssnar på Spotify. En annan detalj är att ljudet är något sämre vid en direkt jämförelse (mina mp3 är aldrig < 256 kbps). Men nu är ju inte 256 kbps mp3, eller ens 320 kbps direkt audiofil kvalitet heller så för den situation där man ändå lyssnar på mp3 så duger kvaliteten hos Spotify också.

Några som skriver om Spotify för iPhone och som har gjort tester och jämförelser är iphone24 och Jardenberg.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.