Utläggningar och teman

Jag har länge funderat på vad man ska ha den här ”bloggen” till. Bara ordet blogg känns uttjatat och jag har väldigt sällan intresse av att skriva en bloggpost. Det finns några olika skäl till varför vanligt folk bloggar (jag bortser från de som gör det av direkt kommersiella skäl, t ex för att tjäna pengar på annonser eller kringprodukter som kläder mm. Det är företagsbloggar).

En viss grupp privatbloggare ser ändå en indirekt affärsmässig, professionell möjlighet i det. Man skriver inom ett fackområde där man arbetar eller skulle vilja arbeta. Det handlar om analyser om den nisch man verkar i och vänder sig till andra (kanske auktoriteter som vill anställa eller anlita en) i samma bransch. Man ser en överrepresentation av detta i vissa branscher som IT och medievärlden av naturliga skäl. Och visst, ibland är sådana bloggare drivna av ett sant intresse för det område man verkar inom. Men jag får ofta känslan av att det är opportunism.

En annan grupp har frågor som man är engagerad i och där man har en hög drivkraft att uttrycka sig. Det kan handla om enskilda politiska frågor eller politik i allmänhet, samhällsfrågor, idrott och hobbies mm. För de bloggare som har detta engagemang så är självklart en blogg ett utmärkt verktyg för att vädra sina åsikter, eller att ta position för eller emot andra som är engagerade inom området.

En tredje, väldigt stor grupp, är de vardagsbloggare som skriver dagboksliknande poster om ditten och datten och fikat och katten. Det är väl bloggens ursprung och det handlar säkert mycket om att dessa personer skriver för sig själva. Baserat på att ett behov av att utrycka sig. Och kanske synas lite om än i en begränsad kompisgrupp.

Jag känner mig inte hemma i någon av dessa grupper och har inte ett särskilt stort privat behov av att driva frågor i skrivna medier och har inte ett behov av att få utrycka mig för att kunna hävda mig på något plan. Det gör jag i de rum där jag träffar människor IRL och i min profession så det räcker. Men jag tycker att det är kul att skriva och har hyfsad känsla för språket och stil. Så jag har funderat mycket på detta… Vad ska jag göra med den här webbplatsen som ändå ska vara ett nav för mig som privatperson på nätet (i professionen har jag andra nav).

Plats för utläggningar

Eftersom jag bland annat driver en webbyrå som bygger sajter så är jag självklart intresserad av själva mediet och av nätet i största allmänhet. Och jag tycker att det är kul att pyssla med webbplatser och har väl ett 40-tal olika inom olika områden, t ex inom NHL-hockey och gitarrer. Det jag hela tiden funderar kring är det här löpande, frekventa skrivandet av poster/artiklar/inlägg och hur jag ska förhålla mig till det.

Jag har bestämt mig för att ha en fri inställning till detta. Strunta i att förhålla mig till vad min bransch förväntar sig att jag ska skriva om (där det är självklart att tillhöra den första gruppen ovan). Och strunta i att tvinga mig in i åsiktsfållor där man har bloggen för tyckande bara för att man ”ska” göra det. Jag kommer skriva om det jag känner för i stunden och inte bry mig om ifall någon läser det och strunta i om det är ointressant för de relativt stora grupper som jag är kopplad till i sociala medier. Jag kommer skriva om sådant som mina teknik- och medieälskande nätkontakter gäspar åt. Kanske teater, tysk konst, Hästpojken, Broadwaymusicals, industridesign, Paris… Whatever. Jag ska släppa begreppet ”blogg” och se detta som en webbplats där jag skriver. Där jag gör utläggningar om olika saker från mitt egna perspektiv. Utläggningar är vad det blir.

Så jag har uppdaterat utseendet på sajten för att det är kul och för att det ska underlätta för mig att börja skriva fritt om det jag vill. Temat bygger på Genesis med ett child theme som jag har tweakat. Och jag integrerar mina sociala medier med sajten så att det knyts ihop och att sajten funkar som en bas på nätet.

Så får det bli och så får vi se om en och annan hittar hit och att någon målgrupp ändå kan ha intresse av någon utläggning ibland.

Comments

  1. Hittade idag en blogg som skrev om världens bästa burritos och andra bra udda restauranger i USA. Bloggar är inte längre för bloggars skull utan för innehållet. Länge leve bloggen!

    • Danne säger:

      Kul med smala grejer som den. Jag är nog antitesen till det där eftersom mina intresseområden ofta växlar och jag har många områden, ofta nördiga, som jag både har kunskap om och kan dyka in rejält i under en period. Det är just den bristen på stringens som jag har känt som problematisk när det gäller att ha en blogg. Men det är så jag är och därför får jag strunta i ”måsten” och nörda på med det jag vill.

      Du har ju ett imponerande engagemang i olika frågor @deeped och verkar ha en stark drivkraft att uttrycka saker. Och du gör det genomtänkt och välformulerat vilket ju betyder att du antagligen lägger ned rätt stor tid på ditt bloggande. Delvis är det väl en del av ditt jobb men du har ju uppenbarligen många sanna engagemang också och förmågan och intresset av att använda bloggen som ett verktyg för detta.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.