Wolverhampton Wanderers

Wolverhampton WanderersNär jag var liten höll jag på Wolverhampton, eller Wolves som de kallas. Jag vet inte varför jag började gilla dem. Kanske var det för att de hade fina gyllengula tröjor. Eller att de hade en del coola spelare som Derek Dougan, John Richards och Ken Hibbit. När jag var på språkresa i Felixtowe köpte jag fotbollstidningar och klippte ut bilder och fortsatte att skaffa tidningar som Football och Shoot även hemma i Sverige.

Sedan har det gått sämre för klubben och man har åkt in och ur Premier league. Förra säsongen åkte Wolves ned i tvåan, The Championship.

Annat var det förr i världen. Wolverhampton har en lång historia och var en av de tolv klubbar som var med och startade ligan 1888. Som bäst var Wolves på 50-talet. Man vann förstaligan tre gånger, 1954, 58 och 59 och kom tvåa eller trea ytterligare fem gånger fram t o m 1960. Laget var fullt av landslagsspelare och var det första engelska laget som spelade kvällsmatcher med strålkastare vilket man gjorde i vänskapsmatcher mot internationella klubbar som Real Madrid och ungerska topplaget Honved (detta blev grunden till att man initierade Europacupen/Champions league).

På bilden ovan ser man Wolverhampton när de var som bäst. Lagkaptenen Billy Wright var en av världens främsta mittfältare. Han var kapten i engelska landslaget under nästan hela 50-talet, i 90 av sina landskamper. Ron Flowers hade en lång karriär och gjorde nästan 50 landskamper för England och avslutade landslagskarriären med VM-guld 1966. Målvakten Bert Williams var given i landslaget under första halvan av 50-talet. Roy Swinbourne och Johnny Hancocks var målskyttar som inte gjorde så många landskamper men var viktiga för laget. Peter Broadbent och Bill Slater bidrog vid alla tre ligasegrarna och spelade tillsammans för England med andra Wolves-spelare i VM 1958.

Jag kommer att skriva en del om dessa gamla spelare på en fotbollssajt som jag håller på och fixar med.

Comments

  1. Såg Hammarby – Wolwerhampton tidigt -70 tal, minns inte exakt, men fast för detta gäng, oavsett vilken division dom spelar i 🙂

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.